Sturup Flygskola uppfyller dina drömmar! Lär dig flyga!

– CLICK HERE FOR INFORMATION IN ENGLISH –

Det är lättare än du tror att uppfylla drömmen om att själv sitta bakom spakarna och uppleva frihetskänslan av att styra i tre dimensioner samtidigt som landskapet breder ut sig under dig.

Malmö Airport ligger bra till för privatflygare. På mindre än två timmar tar du dig enkelt till Visby, Hamburg, Billund eller Berlin. Eller varför inte flyga till Rönne på en halvtimme eller till Rügen på 40 minuter för att handla?

Att utbilda sig till privatflygare tar ett drygt år och under den tiden flyger du tillsammans med en flyglärare och lär dig hantera flygplanet på ett säkert sätt i alla upptänkliga situationer.

Dessutom läser du en teorikurs, som ger dig kunskaper om bland annat lagar och regler, hur flygplanet fungerar, meteorologi och navigering.

Efter att du klarat av de skriftliga proven och uppflygningen kan du hyra ett plan när du själv vill och du är betrodd att vara en del av luftfartssystemet och samsas med all annan trafik på flygplatsen och i luften. Det första certifikatet du tar ger dig rätt att flyga dagtid i vackert väder.

Efter det finns en kortare tilläggsutbildning för mörkerflygning och möjligheten att gå vidare med instrumentbehörighet för att kunna flyga även när sikten är begränsad.

Malmö Airport är en optimal flygplats att lära sig flyga vid. Du lär dig hantera trafiken och radiokommunikationen vid en större flygplats redan från början, vilket ger ökad trygghet när du sedan ska ut på egen hand. Samtidigt är flygplatsen inte så stor att väntetider eller långa taxivägar är något problem.

Intresserad?

Du kommer igång genom att sända in en intresse anmälan här nedan, så kontakta vi dig för ett möte eller en provlektion som introduktion. Tycker du då att det fortfarande verkar spännande och kul, så skriver in dig i skolan och är igång med att förverkliga din dröm.

Intresseanmälan

Ja tack! Jag vill gärna att ni kontaktar mig för en provlektion och introduktion till utbildningen.  Skolchef: Mikael Sörensson (flygskola@sturupflygklubb.se / 070-891 81 88)

  PPL-certifikat

  PPL(A), (Private Pilot Licence, Aircraft)
  PPL (PRIVATE PILOT LICENSE)
  Det ”klassiska” motorflygcertifikatet som ger dig möjlighet att flyga motorflygplan upp till 5.7 ton och 7 personer.- Certifikatet kan byggas på med mörkerbehörighet, instrumentbehörighet, mm.
  – Det är även detta du ska ha om du funderar på en karriär som yrkespilot.
  – Den praktiska utbildningen är 45 flygtimmar med lärare. Ca 2500 kr per flyglektion inkl lärare.
  Pris: ca 120.000 kr

  LAPL-certifikat

  LAPL(A), (Light Airplane Pilot Licence, Aircraft)LAPL
  (LIGHT AIRCRAFT PILOT LICENSE)
  Är en relativt ny certifikatform som är en förenkling av PPL och gäller för flygplan upp till 2000 kg och max 4 personer.- Du kan bygga på med mörkerbehörighet, men inte så mycket ytterligare.
  – Det är samma teoriutbildning och prov som för PPL, men i stället för 45 tim flyger du 30 tim. Ca 2500 kr per flyglektion inkl lärare.
  Pris: ca 90.000 kr

  Hur går det till?

  Generell information

  För att få påbörja utbildningen krävs att man fyllt 17 år, är medlem i klubben samt att man genomgår en flygläkarundersökning. För att säkerställa att det inte finns förhinder för att få ut certifikatet vid färdig utbildning begär den sökande även ett utdrag från brottsregistret.

  Kostnaden för att ta ett PPL är ca 100 000 kronor och ett LAPL ca 70 000 kronor. Utbildningen tar normalt ca 1 år, du kan göra detta på längre också i egen takt. Du behöver inte betala att på en gång utan. Dessa kostnader kommer du att betala efter varje flyg tillfälle. Och teori paket inkl lektionsmaterial på distans 9500 kronor är engångsbelopp tillkommande kostnader i teori är kartor och personliga räknare samt transportör. Kostnader för Transportstyrelsens teoriprov och medical tillkommer.

  Examination/delprov
  För att få påbörja EK-flygning genomförs teoretiskt samt praktiskt prov i flygradiotelefoni samt ett teoretiskt ”EK-prov” för att säkerställa att fullgod kunskap erhållits inför ensamflygning.

  Teoriproven skrivs på klubben och måste vara godkända inför EK-långnavigationsövningen.
  När flyglärare tillsammans med Skolchefen bedömer att uppflygning kan ske kontaktas av Transportstyrelsen utsedd kontrollant för praktiskt prov.

  Teori

  Teoriutbildningen sker huvudsakligen på distans i samarbete med www.flygcert.com och innehåller nio ämnen;

  • Luftfartyg (uppbyggnad och funktion av flygplan)
  • Aerodynamik
  • Meteorologi
  • Flygradiotelefoni
  • Flygoperativa procedurer
  • Luftfartssystem och flygsäkerhetsstandarder
  • Navigation
  • Prestanda och färdplanering
  • Human factors
   Pris Teorilektioner 9900 kr inkl material, tillkommande kostnader är för kartor, transportör och navskiva.

  Praktisk flygning

  Praktiska flygutbildningen genomförs i klubbens PA28 181 Archer III elller Diamond DA40 TDIG 1000 parallellt med teorin och är förlagd på Sturup flygklubb.
  – För PPL krävs minst 45 tim flygtid varav minst 25 tim DK (lärare ombord) och minst 10 tim EK (ensamflygning).
  – För LAPL krävs minst 30 tim flygtid varav minst 15 tim DK och minst 6 tim EK.
  – För NQ (mörkerflygning) krävs minst 5 tim flygtid varav minst 3 tim DK.

  I den praktiska flygutbildningen ingår bl a;

  • Daglig tillsyn av flygmaskinen
  • Taxning och hantering på marken på olika typer av flygplatser
  • Stigning och motorplané, planflykt och glidflykt
  • Flygning i sakta fart, stall och vikning
  • Svängar, normala och branta
  • Start och landning
  • Bedömnings-/nödlandningsträning
  • Förfarande i trafikvarvet vid olika typer av flygplatser
  • Navigationsövningar

  NQ, Mörkerflygning
  (tilläggscertifiering till båda ovanstående)

  Från mitten av september fram till april är det säsong för att ta NQ.


  För mer info och kontaktuppgifter om mörkerbehörighet klicka här.