Klubben

Sturup Flygklubb håller till på Malmö Airport (ICAO: ESMS) som ligger ca tre mil öster om Malmö.

Vi är cirka 100 medlemmar och har en Piper Archer III Aspen och en Diamond DA40 med dieselmotor och den allra senaste tekniken i cockpit (Garmin G1000).

Att lära sig flyga på en flygplats som Malmö Airport har många fördelar. Du lär dig flyga på en internationell flygplats som är öppen 24 timmar om dygnet, 7 dagar i veckan, året runt.

Malmö Airport är Sveriges fjärde största flygplats med ett tjugotal flygbolag och cirka 2.1 miljoner passagerare (2018), därav en tredjedel i utrikestrafik.

Flygtrafiken gör att det är ständigt rörelse på flygplatsen och du lär dig väldigt mycket av andra som flyger.

En annan stor fördel är den geografiska placeringen med närheten till kontinenten.

Klubbens historia

Airport Malmö Bulltofta BUA, SAS Atle Viking is getting refuelled in front of the airport building, Malmö, 1960s.

Redan när det begav sig på 20-talet invigdes flygplatsen Bulltofta. Man kunde stoltsera med världens kortaste pendellinje mellan Malmö och Köpenhamn.

Innan Bulltofta anlades fanns det en flygplats vid gamla Spillepengen.

30-talet var Bulltofta en av Europas viktigaste flygplatser med linjer till bland annat England.

I början av 50-talet fick Bulltofta asfaltsbanor. Senare började den så betydelsefulla jet- och chartertrafiken. Bullret blev dock ett växande problem eftersom trafiken ökade och flygplatsen växte. Därför lade man ner flygplatsen 1972.

Men innan man hann göra det fick Sverige sin första flygplanskapning! Den ägde rum på Bulltofta samma år 1972.

Aeroklubben var flygklubben på Bulltofta men delades senare upp och blev två klubbar, varav den ene blev Flygklubben Malmö-Sturup (Sturup Flygklubb).

Något förvirrande kanske?

Aeroklubben var på sin tid Sveriges största flygklubb och finns fortfarande kvar fast i väldigt liten skala.

I december 1972 landar det första flygplanet på Malmös nya flygplats Sturup, sedermera Malmö-Sturup. På senare tid har man bytt namn till Malmö Airport.

Flygplatsen är belägen norr om E65:an utanför Svedala, mellan Malmö och Ystad. Det är buss, bil eller taxi som gäller för transport till flygplatsen. Kanske blir det tåg som gäller i framtiden?

Kom ut, ta en fika, prata flyg och lyssna på flygarhistorier

Lär dig flyga

Om du inte redan har ett flygcertifikat så kan du kontakta Sturup flygskola. Du når oss genom att ringa till Mikael Sörensson på telefon +46708918188 eller sturupflygklubb(at)gmail.com

Har du redan flygcertifikat och vill börja flyga med våra flygmaskiner ringer du Mikael Sörensson på 0708-91 81 88 för utcheckning.