Sturup Flygskola uppfyller dina drömmar – Lär dig att flyga!

Det är lättare än du tror att uppfylla drömmen om att själv sitta bakom spakarna och uppleva frihetskänslan av att styra i tre dimensioner samtidigt som landskapet breder ut sig under dig. Sturup Flygklubb har egen flygskola och bedriver både teori och praktisk utbildning.

Det finns olika motorflygcertifikat och SFK erbjuder utbildning för LAPL, PPL och BIR samt mörkerbehörighet (NQ). Här kan du läsa mer om vad som är skillnaden mellen de olika certifikat och vilket som passar dig bäst.

Att utbilda sig till privatflygare tar ett drygt år och under den tiden flyger du tillsammans med en flyglärare och lär dig hantera flygplanet på ett säkert sätt i alla upptänkliga situationer.

Flygskola

Att utbilda sig till privatflygare tar ett drygt år och under den tiden flyger du tillsammans med en flyglärare och lär dig hantera flygplanet på ett säkert sätt i alla upptänkliga situationer.

Dessutom läser du en teorikurs, som ger dig kunskaper om bland annat lagar och regler, hur flygplanet fungerar, meteorologi och navigering.

På Sturup Flygklubb erbjuder vi teoriutbildningen online. Det betyder att du får tillgång till vårt eLearning-system, där du kan läsa alla moduler i din egen takt.

Private Pilot Licence (PPL)

Det vanliga motorflygcertifikatet som ger dig möjlighet att flyga motorflygplan upp till 5 700 kg och max. 19 passagerare.

Certifikatet kan byggas på med mörkerbehörighet, instrumentbehörighet, m.m.

Den praktiska utbildningen är minst 45 flygtimmar och du måste vara minst 17 år gammal. Certifikatet ge dig även möjlighet att vidareutbilda dig till trafikpilot.

Light Airplane Pilot Licence (LAPL)

Är en relativt ny certifikatform som liknar PPL men med kortare utbildningstid och gäller för flygplan upp till 2 000 kg och max. 3 passagerare.

Med certifikatet får du endast flyga ett enmotorigt kolvmotorflygplan och det är bara giltigt inom EASA (EU + Norge).

Den praktiska utbildningen är minst 30 flygtimmar och du måste vara minst 17 år gammal. Teoriutbildningen är samma som PPL.

Instrumentbehörighet (CBIR/BIR)

Sturup Flygklubb har nu möjlighet att skola till IFR genom vår egen ATO-satellit. Du som innehar en PPL(A) kan välja om du vill ta en Competency Based Instrument Rating (CBIR) eller en Basic Instrument Rating (BIR).

Jämfört med CBIR har BIR lite högre krav på sikt (minst 1500m) och molnbasen får inte vara lägre än 600 fot. Utbildningen är kompetensbaserad dvs. utan krav på flygtimmar.

Mörkerbehörighet (NQ)

Du som redan har flygcertifikat (PPL eller LAPL) och vill flyga i mörker kan bygga på med mörkerbehörighet. Utbildningen omfattar 6 flygtimmar och från mitten av september fram till april är det säsong för att ta NQ.

Intresserad?

Du kommer igång genom att sända in en intresseanmälan här nedan, så kontakta vi dig för ett möte eller en provlektion som introduktion. Tycker du då att det fortfarande verkar spännande och kul, så skriver vi in dig i skolan och du är igång med att förverkliga din dröm.